CIKKCAKK

ugrifüles

CIKKCAKK

NONPROFIT CSALÁDI NAPKÖZI ÉS JÁTSZÓHÁZ KESZTHELY-KERTVÁROSBAN

 

Mikor nyitott, és milyen szolgáltatásokat kínál az Ugrifüles Központ?

Családi napközit, játszóházat és képességfejlesztési foglalkozásokat kínálunk a Keszthelyen, Hévízen és a térségben élő kisgyermekes családoknak. 2014 februárjában nyitottuk meg a családi napközinket először csak 5 férőhellyel, majd idén a túljelentkezésre való tekintettel 7 főre bővítettünk. Játszóházunk egyszerre 10-15 gyermek befogadására alkalmas, ezen belül elkülönített babasarokkal is rendelkezünk a legkisebbeknek, és külön klubhelyiséggel a szülőknek.

Az egy-két órás gyermekfelügyelettől kezdve a fél-, illetve egész napos ellátáson át a bölcsőde jellegű havi ellátásig számos formában kínálunk alternatív napközbeni ellátást. Nyáron igény szerint akár bébihotel-szolgáltatást is igénybe vehetnek nálunk a családok. A játszóházban szülővel, nagyszülővel együtt játékos foglalkozásokon vehetnek részt a kisgyermekek, ahol megismerkedhetnek a közösséggel, az együtt játszás szabályaival. Emellett családi rendezvények, születésnapi zsúrok szervezésében is segítünk.

Márciustól elérhető új szolgáltatásunk is, az Ugrifüles Bababutik, ahol jó minőségű új és használt cikkeket lehet adni-venni.

A nyári időszakban tematikus fejlesztő ovis táborok szervezésével segítjük a szülőket az óvodai szünet áthidalásában, megoldásában, kimondottan a 3-6 éves korosztálynak.

Miért jó a családi napközi, mit nyújt a hagyományos bölcsődei ellátáshoz képest?

A családi napközi a gyermekek napközbeni ellátásának egy formája, mint pl. az óvoda, a bölcsőde vagy az iskolai napközi/tanulószoba, csak itt a gyermekek létszáma egy csoportban maximum 7 fő lehet. A kis létszám miatt kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet, egyéni kompetenciafejlesztést igénylenek.

Nagycsaládos szülőként mi is szembesültünk azzal, hogy a gyermekelhelyezés hosszú távon nem könnyű feladat. Főleg két, három kisgyermekkel még a leghétköznapibb teendőket sem könnyű ellátni, ha nincs a közelben nagyszülő, vagy megbízható bébiszitter. Ezért döntöttünk úgy, hogy pályázati támogatás felhasználásával saját magunk hozunk létre egy alternatív gyermekellátást végző magánintézményt Keszthelyen. Időközben a három gyermekünkből kettő már óvodás lett, most már csak a legkisebb tagja az „Ugrifüles Csapatnak”.

Hogyan működik egy családi napközi?

Az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak. A családi napközi vezetőjének el kell végezni egy felkészítő tanfolyamot (akkor is, ha egyébként pl. pedagógus végzettsége is van); meg kell felelni az ÁNTSZ és egyéb hatóságok követelményeinek; felelősségbiztosítással kell rendelkezni; megfelelő szakmai program alapján kell működni, nyilvántartásokat kell vezetni, ami alapján ellenőrzik a működés körülményeit. Az engedéllyel rendelkező családi napközik szerepelnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szociális regiszterében, egy országos adatbázisban, ami bárki számára hozzáférhető. Itt utána lehet nézni, hogy a kiválasztott családi napközi rendelkezik-e a szükséges engedéllyel. Amennyiben igen, úgy biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk megbízható kezekben lesz.

A családi napközik 20 hetestől 14 éves korig láthatnak el gyermekeket, azonban általában hasonló korú gyermekeket szoktak fogadni a napközik. Van kifejezetten iskolás korosztállyal foglalkozó családi napközi is, de nálunk a korosztály általában 1-3 éves. A nyári táborokat pedig kimondottan a 3-6 éves korosztálynak szervezzük, a játszóházat féléves kortól ajánljuk egészen 8-10 éves korig.

A családi napköziben a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. Az ellátás során szoros kapcsolat alakul ki a nevelő és gyermekek között. Minden családi napközinek egyéni jellegzetességei vannak, amelyek a helyi sajátosságokból, a gyerekek összetételéből, a működtetők személyiségéből, különböző habitusából, értékrendjéből adódnak. Nálunk a gyerekek személyre szabott fejlesztése mellett a legfontosabb érték a rengeteg mozgás és az egészséges étrend.

Szigorú feltételei vannak a működésnek. Az ÁNTSZ, Kormányhivatal, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, a Magyar Államkincstár rendszeresen ellenőrzi a napköziket.

A családi napköziben dolgozókat is szigorú szabályok alapján választjuk ki. A megfelelő képzettség mellett fontos számunkra a szakmai tapasztalat, és a gyermekek egyéniségének tiszteletben tartása. A szakmai irányítást szervezetünknél egy többéves szakmai tapasztalattal rendelkező, fiatal, főállású szakgondozó látja el, aki a családinapközi-vezető képzést is elvégezte. Ő mindennap figyeli és irányítja a szakmai munkát, és a nyomon követi a gyermekek fejlődését. Az időszakos gyermekfelügyeletet szintén egy fiatal, főállású szakgondozónk végzi. Szükség esetén további szakembereket (pl. szakgyógytornász, logopédus, meseterapeuta stb.) vonunk be.

Milyen képességfejlesztő foglalkozások, programok érhetők el a Központban?

A családi napköziben jelenleg heti két alkalommal Helen Doron angol, és heti egy alkalommal Diridongó zenebölcsi foglalkozás van, valamint jó idő esetén hetente megy kirándulni a csoport. A játszóházban számos mondókázós, mozgásos, kézműves foglalkozás közül lehet válogatni, melyek időpontjai a honlapunkon szerepelnek. Gyermekfelügyeleti szolgáltatásunk férőhely függvényében vehető igénybe, ezért érdemes néhány nappal a szükséges időpont előtt érdeklődni, hogy van-e szabad kapacitásunk. Egyszeri regisztráció után a későbbi bejelentkezéshez elég egy telefon, sms vagy e-mail.

Szeptemberi beiratkozással, illetve a táboroztatással kapcsolatos nyílt napunk 2016. május 20-án lesz, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken:

Központi szám: 30/85-00-637

Intézményvezető (felvétel, általános információk): 30/92-77-239 (Szűcs László)

Családinapközi-vezető (beiratkozás, szülői kérdések): 70/88-43-713 (Gáti Beáta)

Játszóházvezető (szülinapok, foglalkozások, gyerekfelügyelet, táborok): 30/218-59-02 (Cservenka Dóra Veronika)

Honlapunk: www.ugrifules.com

E-mail címünk: ugrufules@ugrifules.com