„SZÜLŐSÉG”

Kevesebb: https://ugrifules.com/csoportfoglalkozas/

„SZÜLŐSÉG”- tematikus csoportfoglalkozás (térítésmentes) Vajon jó szülő vagyok? Milyen nevelési stílust képviselek? Folytatom-e azt a mintát, amit gyermekként a szüleimtől tanultam, van-e lehetőségem változtatni figyelembe véve az egyéni élethelyzetemet? Egyáltalán milyen a „jó szülő”? Ezek a kérdések gyakran foglalkoztatják a gyermeket nevelő párokat, leendő szülőket. A tudatos szülői magatartás elemei az önismeret fejlődésén keresztül változnak, minőségileg átalakulnak. A gyermekvállalás megtervezésétől, a fogantatástól az iskolába lépésig tartó korai gyermekkorral kapcsolatos nevelési, kapcsolati kérdések feldolgozásával, egymás szülői mintáinak megismerésével a támogató, szemléletformáló csoportos foglalkozásokat ajánlunk az érdeklődő szülőknek, családtagoknak. Célunk a résztvevő családtagokat, szülőket, nagyszülőket megerősíteni a gyermekekkel kapcsolatos szerepükben, kompetenciáikban. A személyes hatékonyság növelésével megerősödik az önbizalom, az elfogadó attitűd, a családtagok közötti együttműködés képessége, a problémamegoldó gondolkodás, megengedő kommunikáció. A konkrét témák közös feldolgozásával, praktikus megoldásmódok megosztásával és összegyűjtésével a résztvevők tanulhatnak egymás tapasztalataiból. A találkozásokon a gyermekvárástól egészen az iskolába lépésig felmerülő kérdésekkel foglalkozunk. Általános témáink:  A családdá válás, családi rendszer  A szülővé válás folyamata, előzetes elvárások, szülői szerepek  Szülő és gyermek összeillősége, szenzitív gondozói magatartás  Életciklusok, változások a családban  Szülői feladatok a különböző életkorokban  Szülői magatartásformák, nevelési szemléletmódok  A szülők párkapcsolata, személyes igények  Határtartás a családtagok között  Dackorszak, tipikus nevelési helyzetek  Az érzelmek-érzések hatékony kifejezése  Bizalom-biztonság, kötődés  A tipikus testi, pszichés fejlődés, mire figyeljünk?  Az óvoda/iskolaválasztás szempontjai  A mozaikcsaládok nehézségei  Veszteség feldolgozása

Tervezett időpontok:
A csoportfoglalkozásra 5 alkalommal kerül sor, természetesen nem kötelező mindegyiken részt venni. A foglalkozásokat szakképzett előadó vezeti, akitől lehet nem csak az aktuális előadások témájához kapcsolódó dolgokat is kérdezni.
A foglalkozások az Ugrifüles Játszóházban lesznek, hetente szerdai napokon 15.00 órától 17.00 óráig. A bölcsődéinkbe járó gyerekek részére a foglalkozás időtartama alatt a bölcsődében ingyenes gyermekfelügyeletet biztosítunk, majd 17.00 órától a gyerekekkel együtt lehetőség van a játszóházban egy kötetlen beszélgetésre, játékra is. Időpontok: 11.11. szerda 15.00-17.00 11.18. szerda 15.00-17.00 11.25. szerda 15.00-17.00 12.02. szerda 15.00-17.00 12.09. szerda 15.00-17.00 Miért hasznos ez a Szülőnek? Lehetőség nyílik hasonló helyzetben lévő szülőkkel fontos, praktikus kérdésekről beszélgetni, olyan témákban elmélyedni, ami a korai életkorú gyermekek fejlődésével, sajátosságaival kapcsolatos. Támogató, elfogadó, tapintatos, rugalmas szakmai légkörben, szülőtársakkal közösen együttműködve megerősödnek a szülői kompetenciák, és fontos alapfogalmak tisztázására kerülhet sor. A gyermekneveléssel kapcsolatos gyakorlati kérdések mellett kapcsolati és családi struktúrák, határok, nevelési elvek áttekintésére is lehetőséget ad a szülőtársakkal közösen biztosított kapcsolati tér, meleg érzelmi légkör. Kiket várunk a csoportokba? Gyermeke(ke)t nevelő/váró családokat hívunk: (leendő) szülőket (beleértve a nevelőszülőket, örökbefogadó szülőket), valamint a gyermek(ek) nevelésében résztvevő egyéb családtagokat – a gyermek fogantatásától az iskolába lépéséig terjedő életkorhoz kötődően. A csoportfoglalkozás keretei Általában 10-12 fős tematikus csoportokban dolgozunk. Az időkeretet az igényekhez igazítjuk. A szülőcsoport folyamatot tréneri tapasztalattal, családterápiában vagy családokkal végzett segítő munkában képzett és gyakorlott szakember(ek) vezeti(k). A jelentkezés módja: Jelentkezés a jelentkezési lap visszaküldésével e-mailen (ugrifules@ugrifules.com), vagy személyesen az Ugrifüles Nonprofit Kft-nél a bölcsődében (Keszthely, Tomaji sor 18.). Felvilágosítás, információ az alábbi számon kérhető: 06/30-85-00-637.