mi a családi bölcsőde?

A családi bölcsőde a gyermekek napközbeni ellátásának egy formája, mint pl. az óvoda vagy az állami bölcsőde…vagy az iskolai napközi/tanulószoba.

A családi bölcsőde szülő helyettesítő ellátás, ahol a gyermekek létszáma max. 7 fő. A kis létszám miatt kifejezetten alkalmas olyan gyermekek számára, akik nagyobb figyelmet igénylenek.

Az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak. A családi bölcsőde vezetőjének el kell végezni egy felkészítő tanfolyamot (akkor is, ha egyébként pl. pedagógus végzettsége is van); meg kell felelni az ÁNTSZ és egyéb hatóságok követelményeinek; felelősségbiztosítással kell rendelkezni; megfelelő szakmai program alapján kell működni, nyilvántartásokat kell vezetni, ami alapján ellenőrzik a működés körülményeit. Az engedéllyel rendelkező családi napközik szerepelnek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szociális regiszterében, egy országos adatbázisban, ami bárki számára hozzáférhető. Itt utána lehet nézni, hogy a kiválasztott családi bölcsőde rendelkezik-e a szükséges engedéllyel. Amennyiben igen, úgy biztosak lehetünk benne, hogy gyermekünk megbízható kezekben lesz.

A családi bölcsődék 20 hetestől 14 éves korig láthatnak el gyermekeket, azonban általában hasonló korú gyermekeket szoktak fogadni a bölcsődék. Van kifejezetten iskolás korosztállyal foglalkozó családi napközi is.

A családi bölcsődében a beszoktatás személyre szabott, igazodik a gyermek egyéni tempójához. Az ellátás során szoros kapcsolat alakul ki a nevelő és gyermekek között. Minden családi bölcsődének egyéni jellegzetességei vannak, amelyek a helyi sajátosságokból, a gyerekek összetételéből, a működtetők személyiségéből, különböző habitusából, értékrendjéből adódnak.

Szigorú feltételei vannak a működésnek. A Vármegyei Kormányhivatal, Magyar Államkincstár, ANTSZ, Katasztrófavédelem rendszeresen ellenőrzi a családi bölcsődéket.

A családi bölcsődében dolgozókat is szigorú szabályok alapján választjuk ki. A megfelelő képzettség mellett fontos számunkra a szakmai tapasztalat, és a gyermekek egyéniségének tiszteletben tartása. A szakmai irányítást szervezetünknél egy többéves szakmai tapasztalattal rendelkező, fiatal, főállású szakgondozó látja el, aki a családi bölcsőde vezető képzést is elvégezte. Ő minden nap figyeli és irányítja a szakmai munkát és a nyomon követi a gyermekek fejlődését. Az időszakos gyermekfelügyeletet szintén egy fiatal, főállású szakgondozónk végzi. Szükség esetén további szakembereket (pl. szakgyógytornász, logopédus, meseterapeuta, stb.) vonunk be.