TOP 1.4.1.

ugrifüles

Kedvezményezett: Ugrifüles Oktatási és Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Ugrifüles Családi Napközi és Játszóház fejlesztése Keszthely-Kertvárosban

Szerződés száma: TOP-1.4.1-15-ZA1-2016-00034

Támogatás összege: 13 000 000,- Ft

Támogatási intenzitás: 100%

A projekt megvalósításának kezdete: 2017.07.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2018.10.31.

 

A projekt a családi napköziként és alternatív gyermekellátási intézményként 2014. februártól működő Ugrifüles Családi Napközi és Játszóház komplex fejlesztésére irányul.

A projekt célja az intézmény családi bölcsődévé alakításának előkészítése, ezzel párhuzamosan a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása érdekében a férőhelyek bővítése, a meglévő férőhelyek korszerűsítése, a szolgáltatások minőségének fejlesztése, illetve a fenntartási költségek csökkentését, és a működtetés hatékonyságát elősegítő beruházások megvalósítása.

A fenntartási, üzemeltetési költségek csökkentése érdekében homlokzati hőszigetelést hajtunk végre a teljes épületi homlokzaton, a déli tetőre 5,2 kw teljesítményű napelem rendszer kiépítését tervezzük, illetve a meglévő fűtési rendszert is korszerűsítjük épület szintenkénti szabályzás és helységenkénti szabályzás beépítésével.

Célunk továbbá az előzetes igényfelmérés alapján mutatkozó igények alapján az intézmény felkészítése az SNI-s gyermekek fogadására, valamint a járás hátrányos helyzetű településeivel történő feladatellátási megállapodások megkötése.

Országos szinten a 3 év alatti gyermekeknek még mindig csak a 17 százaléka számára érhető el a napközbeni ellátás valamely formája, Keszthelyen azonban ez az arány még rosszabb, a településen élő 0-3 éves gyermekek számára rajtunk kívül mindösszesen egy 60 férőhelyes hagyományos önkormányzati fenntartású bölcsőde érhető el. A 452 fő 0-2 évesre a mi családi napközinkkel együtt összesen 67 férőhely jut, azaz jelenleg a gyerekek 14,8%-a kaphat ellátást. Emellett súlyos térségi problémaként jelentkezik, hogy az SNI-s gyermekek bölcsődei-óvodai ellátása nem megoldott a járásban, a legközelebbi speciális intézmény Zalaegerszegen található.

A Kedvezményezett a projekt megvalósításával hozzájárul a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez, különösen a járás hátrányos helyzetű településein élő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítéséhez. Vállaja, hogy a kapott támogatáson felül önerőből finanszírozza a projektet, és a támogatás visszafizetésének terhe mellett vállalja a projekt fenntartását.

Önállóan támogatható tevékenységek

 1. A) Intézmény/szolgáltatás infrastrukturális fejlesztése, ezen belül:
 2. a) bővítés: külső akadálymentes mosdó építése (nem építési engedélyes tevékenység), felújítás: gyermekmosdók felújítása, átépítése a megnövekedett létszámnak megfelelően, a gondozási és kiszolgáló helységek festése.
 3. c) udvar, játszóudvar felújítása: beléptetőkapu és reklámtáblák kialakítása
 4. e) szocializációt, mozgásfejlesztést, fejlesztést segítő helyiségek, szabadidős programoknak lehetőséget biztosító terek fejlesztése: játszóház festés javítása
 5. B) Eszközbeszerzés, beleértve:
 6. a) a bútorok és egyéb berendezési tárgyak (pl.: konyhai berendezések; udvari játékok; utcabútorok; játéktároló), eszközök (pl.: konyhai eszközök; fejlesztő eszközök) beszerzése, az elhasználódott eszközök pótlása, a létszámbővítés miatti kiegészítése

Önállóan nem támogatható, választható tevékenységek:

 1. b) gyermekpancsoló, szabadtéri zuhany (vízpermetező) létesítése a füves játszókertben
 2. f) megújuló energiaforrások alkalmazása. A Családi Napközire kb 6500 kWh éves termeléssel számolva fedhető le a villamos energia igény, ennek megfelelően 5,2 kw teljesítményű napelem rendszert építünk ki.

Önállóan nem támogatható, kötelezően megvalósítandó tevékenységek

 1. a) akadálymentesítés – gondozási helységek projektarányos, részleges akadálymentesítése rehabilitációs környezettervező szakmérnök javaslata szerint, illetve a honlap akadálymentesítése valósul meg.
 2. c) energiahatékonysági intézkedések kerülnek megvalósításra a felhívásban foglalt energiahatékonysági intézkedésekre vonatkozó feltételek alapján. Megvalósul az egész épület külső hőszigetelése oly módon, hogy a beruházást követően az épület legalább a Tanúsítási Kormányrendelet szerinti „DD – korszerűt megközelítő” kategóriába essen a fejlesztést követően. Megvalósul a helységekben a hőmérsékletet szabályozó eszközök beépítése, fűtésoptimalizáló rendszer kiépítése (szintenként szabályozható, programozható fűtés).
 3. d) nyilvánosság biztosítása: Aloldal létrehozása, C tábla készítése, Kommunikációs célra alkalmas fotódokumentáció készítése, Sajtóközlemény kiküldése a projekt zárásáról, Sajtómegjelenések összegyűjtése, TERKEPTER feltöltése a projekthez kapcsolódó tartalommal.

A megvalósítandó fejlesztés szervesen kapcsolódik a 2007-2013-as időszakban uniós költségvetési forrásból finanszírozott operatív programból elnyert korábbi fejlesztéshez, hozzájárul annak folytatásához illetve további fejlesztéséhez (TÁMOP projekt során 32 millió forintos támogatást nyertünk).

A gyermekellátó kapacitások fejlesztésével biztosított a vidéken élő szülők ismételt munkába állása. A fejlesztés olyan gyermekellátó kapacitások bővítését, felújítását irányozza elő, amely az érintett vidéki térségben elősegítik a gyermekek kötelező nevelésével kapcsolatos jogszabályi feladatok ellátását.

A fejlesztendő intézmény kis- és/vagy mikrotérségi ellátást biztosít, hiszen ellátási területe a családi napközi esetében a keszthelyi járás 30 települése (Alsópáhok, Balatongyörök, Bókaháza, Cserszegtomaj, Dióskál, Egeraracsa, Esztergályhorváti, Felsőpáhok, Gétye, Gyenesdiás, Hévíz, Karmacs, Keszthely, Ligetfalva, Nemesbük, Rezi, Sármellék, Szentgyörgyvár, Vállus, Várvölgy, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vonyarcvashegy, Zalaapáti, Zalacsány, Zalaköveskút, Zalaszántó, Zalaszentmárton, Zalavár), a játszóház esetében országos.